Storytel

Storytel är tillsammans med Bookbeat och Nextory en av de största och mest populära digitala tjänsterna som erbjuder ljud- och e-böcker i Sverige.

Om Storytel

Storytel är både ett företag och förlag som erbjuder digitalt lyssnande av ljudböcker via telefonen eller surfplattan. För en viss summa varje månad får användarna tillgång till ett bibliotek av både ljud och e-böcker att lyssna på eller strömma.

Storytel är en av de lite äldre ljudbokstjänsterna som grundades år 2005 av Jonas Tellander som än idag är VD för företaget tillsammans med utvecklaren Jon Hauksson. Då hette tjänsten Bokilur men för att underlätta en internationell marknad bytte de två år senare namn till Storytel. År 2009 medverkade Storytels VD Jonas Tellander i SVT:s Draknästet i hopp om att sälja in ljudbokstjänsten och få investering så appen kunde utvecklas mer. Han lyckades med att få en av riskkapitalisterna i programmet, Richard Båge, att bli en investerare i Storytel.

Ett par år senare, 2013 började Storytel att köpa upp andra ljudboksförlag som Storyside och Earbooks och började därefter även att producera eget innehåll. Samma år började Storytel att expandera utanför Sverige, bland annat till Nederländerna och Danmark. Idag har Storytel över 1 miljon abonnenter i över 20 länder runt om i hela världen. Från Norden till övriga Europa som Spanien, Tyskland och Ryssland till Turkiet och Förenade Arabemiraten, till sydamerikanska länder som Brasilien, Colombia och Mexiko till de asiatiska länderna Singapore och Sydkorea.

Det dröjde fram till 2014 innan Storytel expanderade och tog in e-böcker till sitt sortiment. De kommande åren fortsatte Storytel sin expansion och 2015 slogs de samman med bokförlaget Massonit och 2016 köpte de upp den danska ljudbokstjänsten Mofibo. 2017 förvärvades Kontentan förlag i syftet att ta in mer facklitteratur och i mars samma år tog de över det danska bokförlaget People’s press. Sedan år 2020 har Storytel dessutom majoriteten av aktierna i ett av Islands största förlag, Forlagið.

Vad erbjuder Storytel?

Förutom ljudböcker så erbjuder Storytel e-böcker. Eftersom de köpt upp eller har andelar i förlag så visar det sig i deras stora utbud. I deras katalog hittar du allt från barnböcker till deckare och reportage. Förutom böcker på svenska har de också böcker på engelska.

För en viss summa i månaden får du tillgång till hela deras bibliotek och du kan även ladda ner ljudböckerna och lyssna offline om du inte har tillgång till wifi. De har en gratis provperiod på två veckor. Men om du inte säger upp abonnemanget efter att provperioden är slut så kommer det att dras pengar för kommande månad som motsvarar abonnemanget Unlimited. Unlimited är Storytels basabonnemang där du betalar 169 kronor i månaden och då gäller kontot endast för en person. Vill du ha ett abonnemang där fler kan lyssna från samma konto finns abonnemangen Family för 209 kronor i månaden för två personer. För tre personer finns abonnemanget Family plus för 259 kronor i månaden.

Så använder du Storytel

Storytel-appen finns att ladda ner i App Store eller Google Play och fungerar både för Iphone och Android. När du laddat ner appen fyller du i dina kontouppgifter och väljer det abonnemang som passar dig bäst. Om du inte vet vad du vill lyssna på eller läsa har appen en bra startsida där du kan se vad som ligger i topplistan och utvalda böcker att kolla in om du behöver inspiration.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*